Uusi ajoneuvolaki voimaan – vielä odotetaan Traficomin uutta määräystä

Missä mennään etanolikonversioiden helpottamisessa?

Eduskunnan hyväksymä ja presidentin vahvistama uusi ajoneuvolaki astuu voimaan 1.4. Ajoneuvolaki sekä liikenne- ja viestintävaliokunnan siihen laatima mietintö tarkoittavat, että etanolikonversioita on helpotettava kaiken ikäisille ja tyyppisille ajoneuvoille ja kustannusten pitää olla kohtuullisia.

Lain voimaantulo ei vielä muuta etanolikonversioihin liittyvää sääntelyä käytännössä, vaan sitä varten pitää odottaa vielä Traficomin uutta määräystä, joka määrittää tarkemmin millä ehdoin konversion saa tehdä. Uuden määräyksen on tarkoitus tulla voimaan kesäkuussa.

Traficom on jo laatinut luonnoksen uudesta määräyksestä, ja se on tällä hetkellä lausuntokierroksella. Lausuntokierros päättyy ensi viikon torstaina 6.4. ja Etanoliautoilijat ry antaa asiasta myös oman lausuntonsa kirjallisesti Traficomille.

Tällä hetkellä uusi määräysluonnos näyttää hyvältä etanolikonversioiden näkökulmasta, mutta se voi vielä muuttua lausuntokierroksen palautteen perusteella.

Määräysluonnoksessa muutoskatsastukselle on kolme ehtoa:

  1. Konversiosarja soveltuu kyseiseen ajoneuvoon (todistus konversiosarjan valmistajalta)
  2. Ajoneuvossa joko on tai siihen vaihdettu etanolia kestävät osat (todistus muutoksen suorittajalta)
  3. Määräaikaiskatsastusta vastaava päästömittaus

Tämä poistaisi nykyisen vaatimuksen kalliista päästömittauksista ja mahdollistaisi muutoskatsastuksen kaikille yhteensopiville ajoneuvoille helposti ja edullisesti. Todistukset saisi suoraan valmistajalta ja sitten vain katsastuskonttorille päästömittaukseen.

Lausuntokierroksen päättymisen jälkeen odotetaan Traficomin lopullista päätöstä. Tiedotamme siitä heti, kun lopullinen tieto saadaan.  

Lisätietoja

Antti Grönlund
Toiminnanjohtaja
Etanoliautoilijat ry

antti.gronlund@etanoliautoilijat.fi
041 309 5092

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share