Auton päivittäminen korkeaseosetanolilla toimivaksi herättää toisinaan ennakkoluuloja. eFlexFuel-laitteita valmistava StepOne Tech on testannut etanolilla autoilua noin 15 eri autolla viimeisen seitsemän vuoden aikana. Kilometrejä on kertynyt yli miljoona. Näiden testikilometrien perusteella StepOne Tech on valmis murtamaan etanoliautoiluun liittyviä myyttejä.
Faktoja etanoliautoilusta
Yleisesti
Tällä hetkellä Suomessa on reilu 10 000 etanolikäyttöiseksi katsastettua FFV-autoa, joista 4500 on tehdasvalmisteisia ja yli 5700 konvertoitua bensiiniautoa. Tämän lisäksi kolmisen tuhatta muutoskatsastamatonta autoa, jotka eivät näy tilastoissa.
Kaiken kaikkiaan etanoliautoja on yhteensä yli 13 000 FFV:tä (2022 alussa) ja määrä kasvaa vähintään 2000 autolla vuosittain.
Suomessa ei myyty vuosien 2016-2021 välillä lainkaan uusia FFV-autoja. Onneksi Ford on aloittanut jälleen 2021 uusien FFV-autojen maahantuonnin. Uusia malleja ovat: Fiesta, Fiesta Van, Focus, Kuga ja Puma. Maksaa yhtä paljon kuin bensiiniauto.
E85 –bioetanoli on uudessa nosteessa. Erityisesti Euroopassa sitä pidetään kustannustehokkaana tapana REDII –direktiivin uusiutuvan energian tavoitteisiin pääsemiseksi.
Eniten kysyntä kasvaa sekä kotimaassa että kansainvälisesti juuri etanolikonversioiden myötä.
Etanolikonversioiden lähipäästövaikutukset testattu ja tutkittu
Oletetusti lähipäästöt kasvavat kylmäkäynnistyksen yhteydessä merkittävästi, mutta alle 30 sekunnissa päästöt tippuvat alemmaksi kuin käytettäessä 95E10 polttoainetta. Sama ilmiö toistui myös tyyppi 6-testissä -7 pakkasasteen käynnistyslämpötiloissa EURO6-luokan autolla. Koko ajosyklin aikainen lähipäästökuorma laskee ajettaessa E85:lla kun sitä verrataan 95E10:een.
Ympäristö
Etanoliautoilijana voit tankata ympäristöystävällistä E85-polttoainetta. E85 sisältää 80-85 prosenttia uusiutuvaa etanolia, jota valmistetaan kotimaisesta jätteistä ja tähteistä tuotantolaitoksilla eri puolella Suomea. Jätteestä valmistetun etanolin osuus polttonesteessä laskee autoilun fossiilisia päästöjä jopa 80 prosenttia.
E85:n tuotannossa on kiinnitetty erityistä huomiota logistiikkaketjun tehokkuuteen. Uusiutuvaa etanolia tuotetaan jätteen syntysijoilla, jolloin jätteen kuljetuksiin ei tarvita ylimääräistä ajoa. Tämä tapa valmistaa jätteestä uusiutuvaa etanolia, ei tuota ilmakehään käytännössä lainkaan fossiilista hiilidioksidia.
E85 on siis ympäristötietoisen autoilijan ehdoton ykkösvalinta. Autoilija voi pienentää liikenteessä aiheuttamaansa fossiilista CO2-jalanjälkeään lisäksi muuttamalla ajotapaansa sekä valitsemalla mahdollisimman vähän kuluttavan auton. Luonnollisesti nämä toimenpiteet vähentävät myös E85:n hiilidioksidipäästöjä entisestään.
Teho
Bensiinin tärkein ominaisuus on oktaaniluku. Se on arvo, joka kuvaa bensiinin puristuskestävyyttä eli ilmaisee kuinka hyvin bensiini kestää puristusta syttymättä itsekseen. Suurempi oktaaniluku kertoo suuremmasta puristuskestävyydestä. Pieni oktaaniluku taasen saattaa aiheuttaa moottorissa nakutusta eli polttoaineen syttymistä liian aikaisin.
E85-polttoaineen oktaaniluku on suuri, jopa 106 oktaania. Iso oktaaniluku tuo autoon lisää tehoa, ja tämän autoharrastajat jo tietävätkin. Tiesitkö, että esimerkiksi suurin osa vauhdikkaan Drifting-lajin SM-luokan kisa-autoista kaahaavat etanolin voimin?
Kotimaisuus
Tekemällä etanolipäivityksen autoosi tuet suomalaista työtä monessa eri vaiheessa. Esimerkiksi laadukas eFlexFuel-laitteisto on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Laitteiston voit ostaa helposti jälleenmyyjiltä tai verkkokaupasta. eFlexFuelin voit asentaa autoosi joko itse tai viedä sen haluamallesi korjaamolle, jälleen suomalaista työtä ja osaamista hyödyntäen.
Kun bensiiniautosi on päivitetty etanoliautoksi, kaarra St1:n tai ABC:n pihaan tankkaamaan E85-polttoainetta. E85 on noin 80 % uusiutuvaa etanolia, jota muun muassa St1 valmistaa tuotantolaitoksillaan Suomessa kotimaisista jätteistä ja tähteistä.
Säästö
Etanoliautoilijaksi ryhtyminen ei ole kallista. Etanoliautoilun alkuinvestointeja ovat joko uuden flexfuel-auton osto tai etanolipäivityksen tekeminen nykyiseen autoosi. Uusi flexfuel-auto maksaa käytännössä yhtä paljon kuin uusi bensiiniauto. Uusia flexfuel-autoja voit tutkia Fordin jälleenmyyjiltä.
Etanolipäivitys on edullinen investointi, eikä sinun tarvitse luopua nykyisestä sinulle sopivasta autosta. Voit aloittaa eFlexFuel-laitteiston ostosta ja laitteen asennuksesta autoon asennuspisteellä. Näppärämpi säästää asennuskustannuksissa asentamalla laitteiston itse. eFlexFuel-laitteiston hinta on tällä hetkellä noin 599 euroa. eFlexFuel-laitteiston asentamisen hinta vaihtelee asennuspisteen ja paikkakunnan mukaan, mutta yleensä asennus on helppo tunnin tai parin mittainen toimenpide.
Kun eFlexFuel-laitteisto on asennettu autoon, päästään sitten säästämään. E85-polttoainetta tankkaamalla etanoliautoilija säästää paitsi luontoa myös kukkaroaan: E85 kun on tavallista bensiiniä huomattavasti huokeampaa. Rahallista säästöä syntyy siitäkin huolimatta, että E85:stä kuluu jonkin verran enemmän tavalliseen bensiiniin verrattuna.
Myytti 1: Tiivisteet ja polttoainelinjat rikkoutuvat etanolista
StepOne Tech on myös tarkastellut tiivisteiden ja linjastojen kuntoa purkamalla sellaisten käytettyjen autojen linjastoja auki, joilla on ajettu noin 100 000 kilometriä etanolilla ja upottamalla pikaliittimiä etanoliin pitkiksi ajoiksi. Nämäkään tutkimukset eivät ole osoittaneet etanolia vahingolliseksi linjastoille, ei edes yli 20 vuotta vanhoissa autoissa.
Myytti 2: Polttoainepumppu ja suuttimet hajoavat etanolilla
Pumppuihin liittyvä pelko on siis turha yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: 2000-luvun vaihteen 1.6-litraisissa Volkswageneissa on käytössä VDO:n 1J0919087-pumppu, joka vaikuttaa olevan huono kestämään etanolia. Etanolilla ajoa varten tämän pumpun tilalle suositellaankin noin 100 euroa maksavaa korvaavaa Boschin 0 986 580 824-pumppua.
Mitä suuttimiin tulee, niin joitain ongelmia etanolikäytössä on havaittu 2000-luvun vaihteen Nissan Microissa käytetyissä valkorunkoisissa Hitachin A46-H02-suuttimissa. Muissa Nissanin suuttimissa tätä heikkoutta ei ole havaittu. Esimerkiksi Hitachin mustarunkoiset JS501-suuttimet (käytössä mm. Nissan Sunnyissä) on testattu kestämään etanolia erittäin hyvin, ja ne sopivatkin korvaamaan valkorunkoiset suuttimet tarvittaessa.
Myytti 3: Autoa ei saa käyntiin etanolilla
On totta, että etanolin kylmäkäynnistysominaisuudet eivät ole bensiinin veroiset. Korkeaseosetanolin höyrynpaine on bensiiniä pienempi alhaisemmissa lämpötiloissa. Toisin sanoen, se ei höyrysty pakkasella yhtä helposti kuin bensiini, jolloin helposti syttyvä ilman ja polttoaineen seos on vaikeampi saada aikaan. Nykyiset eFlexFuelin versiot ovatkin varustettu adaptiivisella kylmäkäynnistystoiminnolla, jonka tarkoitus on avustaa auton omaa kylmäkäynnistyslogiikkaa siten, että etanolin ominaisuudet on huomioitu ja auto käynnistyy myös Suomen haastavissa sääoloissa.
Kylmällä säällä autoa käynnistäessä moottorin esilämmitys on aina suositeltavaa riippumatta polttoaineesta. Lisäksi auton sytytysosien tulee olla huollettu asianmukaisesti: Heikkokuntoinen akku tai sytytystulpat heikentävät auton kylmäkäynnistysominaisuuksia merkittävästi. Vanhemmassa autossa polttoainesuuttimet voivat olla myös likaantuneet, mikä heikentää suuttimen ruiskutuskuviota ja polttoaineen höyrystymistä. Jos nämä asiat ovat kunnossa, myös etanolikäyttöinen auto lähtee talvikylmällä käyntiin eFlexFuelin kylmäkäynnistysavustuksen ansiosta.
Pitää muistaa, että huono kylmäkäynnistyminen tarkoittaa normaalisti yhden käynnistyskerran sijasta 2-3 käynnistyskertaa.
Myytti 4: Moottori rikkoutuu etanolilla
eFlexFuel-laite on suunniteltu siten, että se ruiskuttaa polttoainetta moottorille juuri sopivan määrän oli tankissa sitten etanolia, bensiiniä tai mitä tahansa näiden sekoitusta. Näin paloreaktio on aina puhdas menemättä koskaan ns. laihalle tai liian rikkaalle. Tämä on erittäin tärkeää moottorin hyvinvoinnin kannalta, sillä moottorin käyminen liian laihalla voi vaurioittaa esimerkiksi auton pakoventtiilejä ja aiheuttaa moottoriremontin.
Markkinoilla on olemassa etanolipäivityslaitteita, jotka eivät huolehdi ns. stoikiometrisen paloreaktion säilyttämisestä. Tällaisen laitteen käyttäminen etanolin kanssa on riski. eFlexFuelilla moottorisi voi hyvin ja hyötyy etanolin korkeammasta oktaaniluvusta tehon ja väännön nousuna.
Myytti 5: Etanoli heikentää öljyn ominaisuuksia ja lyhentää huoltoväliä
Pitkien käyttötutkimusten perusteella konvertoidulle etanoliautolle suositellaan normaalia huoltoväliä, mikäli huoltoväliksi on merkitty 20 000 kilometriä. Jos huoltoväli on tätä pidempi, niin suosittelemme öljyjen vaihtoväliksi enintään 20 000 kilometriä ja vähintään kerran vuodessa. Yleisesti ottaen, auton ideaalin toiminnan kannalta öljyt olisi hyvä vaihtaa aina 10 000-15 000 kilometrin välein polttoaineesta ja ohjeellisesta huoltovälistä riippumatta, jos autolla ei ajeta pelkästään maantieajoa. Ajomäärästä ja käyttövoimasta riippumatta öljyt ja öljynsuodattimet tulisi vaihtaa kerran vuodessa.
Myytti 6: Etanolilla autoilu tekee autosta tehottoman eikä säästä polttoainekustannuksissa
Bensiiniin verrattuna etanolilla autoilu vähentää polttoainekustannuksia kun bensiinin ja etanolin mittarihinnan erotus on yli 28%.