Ukrainan kriisi on nostanut kiinnostusta kotimaiseen bioetanoliin

Suomalaiset hakevat nyt aktiivisesti vaihtoehtoja venäläisen öljyn korvaamiseksi liikenteessä ja lämmityksen polttoaineissa. Bensiinille kotimaisen vaihtoehdon tarjoaa E85-bioetanoli ja tämän ovat monet autoilijat nyt huomanneet.

Etanolimuunnoksista ollaan nyt erityisen kiinnostuneita ja tämän uskotaan jatkuvan, mikäli E85:n hinta pysyy kilpailukykyisenä fossiiliseen bensiiniin nähden. Autoilijoiden vaakakupissa painaa kuitenkin myös bioetanolin ilmastovaikutukset ja Suomen huoltovarmuutta parantavat seikat.

Myös muualla Euroopassa vannotaan bioetanolin nimeen. Ranskassa on E85-superetanolin myynti moninkertaistunut Ukrainan kriisin jälkeen. Tähän vaikuttaa myös polttoaineen kotimainen tuotanto Ranskassa ja toisaalta sen edullisuus. Hintaero Ranskassa on ollut lähes euron litraa kohden fossiiliseen bensiiniin verrattuna.

Etanolimuunnosvalmistajien mukaan sarjojen saatavuus on vielä toistaiseksi hyvä, vaikka räjähtänyt kysyntä on vaikuttanut toimitusaikoihin. Alaa jo aiemmin vaivannut koronakriisin aiheuttama komponenttipula ei ole pahentunut, mutta Ukrainan sota voi tuoda tähän tilanteeseen epävarmuutta.

Onneksi Euroopasta on saatavissa suuret määrät kestävää bioetanolia, jolla voimme irtaantua fossiilisista tuontipolttoaineista.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in