Tarinoita etanoliautoilijoista

Helsinkiläinen Hannu osallistui Etanoliautoilijaksi-kilpailuumme päivittääkseen yhdistetyn kilpailu- ja käyttöautonsa tulevaisuuteen. Vuodessa noin 60 000 kilometriä huristava 23-vuotias kilpa-ajaja kiinnostui etanoliautoilusta kuultuaan siitä ympäri maailmaa:

”Tarkoituksenani oli tehdä etanolipäivitys jo edelliselle autolleni, mutta jouduin vaihtamaan autoa konerikon myötä.
Etanoliautoilussa eniten kiinnostaa suorituskyvyn parantuminen, ja sen myötä menestys kilpailutaipaleella, mutta kieltämättä tuntuu hyvältä myöntää, että kannan oman korteni kekoon ilmaston puolesta.

Monesti puhutaan, että sähköauto on tulevaisuutta ja ainut tie puhtaaseen liikenteeseen, mutta omien havaintojeni perusteella E85-polttoaine on ainoa oikeasti ympäristöystävällinen ratkaisu.

Etanoliautoilussa eniten kiinnostaa suorituskyvyn parantuminen, ja sen myötä menestys kilpailutaipaleella, mutta kieltämättä tuntuu hyvältä myöntää, että kannan oman korteni kekoon ilmaston puolesta
Hannu
Helsinkiläinen autourheilija

Autot ovat olleet minulle iso juttu jo pienestä pitäen, ja niiden ympärille elämäni onkin paljolti rakentunut. Vuosien kuluessa pikkuautoharrastus on vaihtunut Time Attack -kilpailuajoon. Minulle autoilussa tärkeintä on ajotuntuma ja yhteys itseni ja autoni välillä – nautin, kun tunnen pärinän, huminan ja kaasun vastauksen jokaisella polkaisulla. Tankkaus on asia, jonka hoidan sen enempää ajattelematta, koska se vain on hoidettava. Pidän kuitenkin fiksuna, että biopolttoaine on edullisempaa kuin tavallinen polttoaine, sillä tällöin se varmasti houkuttelee enemmän käyttäjiä.”

Anu on kuvataiteilija ja taidekäsityöläinen, jolle ilmastonmuutos on yksi teemoista niin hänen teoksissaan kuin lapsille ja nuorille ohjaamissaan ilmastonmuutos- ja luontokasvatustyöpajoissa. Etanoliautoilijaksi-kilpailuun Anu osallistui tavoitellakseen ympäristöystävällisempiä ajokilometrejä:

Etanolipäivitys on kukkarolleni sopiva keino vähentää välittömästi autoilun ympäristökuormitusta, ja samalla voin olla esimerkkinä ohjaamilleni lapsille ja nuorille.
Anu
Sipoolainen kuvataiteilija

”Koska asun maaseudulla, on suurin henkilökohtainen ilmastosyntini yksityisautoilu. Meiltä ei pääse mihinkään hyppäämättä auton rattiin. Myös työpajojen takia ajan paljon. Haaveilen ekologisemmasta autosta, mutta budjettini ei anna myöten – ajelen siis vanhemmilla, käytetyillä autoilla. Kun kuulin etanolipäivityksestä, syttyi mieleeni valo. 

Ympäristöystävällisyyden lisäksi etanolitankkauksella oikeasti säästää rahaa: aikaisemmin täysi tankki maksoi noin 75 €, kun nykyään sen hinta on suunnilleen 50 €. En ole huomannut auton kulutuksenkaan juuri lisääntyneen, joten säästö on ollut merkittävä. Kokemukseni etanoliautoilusta on siis todella positiivinen.”

Autohifistelijä Ville, jonka löytää myös YouTubesta nimellä team #peränurkka, käyttää autojen parissa ”kaiken vapaa-aikansa” ja kertoo saavansa vieroitusoireita ja näppylöitä, jos ei pääse rassaamaan autoa säännöllisesti. Etanoliautoilijaksi-kilpailuumme Ville osallistui sekä uteliaisuudesta etanoliautoilua kohtaan että halusta kasvattaa autonsa, Tonnin Sorsaksi nimeämänsä ”lupsakan kauppakassin”, tehoa:

Oman hiilijalanjäljen putsaaminen alkaa tästä. Käytetty vanha auto kulkee nyt puhtain kilometrein. Suurin ero, jonka huomaan vanhaan, on hilpeys tankatessa: menovesi on halpaa eikä pakokaasu haise juuri millekään.
Ville
Pori

”Autoni on kuin tehty etanolipäivitykselle – kuskikin kiihtyy nopeammin kuin tuo kolmipyttyinen voimanpesä! Tehonlisäys on siis taattu. Etanolipäivityksen myötä toivon autolleni leppoisia viimeisiä kilometrejä ja kanavalleni haluan saada videon etanolilla ajamisesta.”

Bensan hintojen mukana seilaaminen loppui tähän. Nyt voin keskittyä vain liikkumiseen sen sijaan, että murehtisin mennäkö tankille heti vai vasta takaisinpäin tullessa.”